Az egyén, a közösség,
a vállalkozás
fejlesztője.

Aktuális

Hírek, érdekességek

A rózsa

 

Párizsi tartózkodása során a költő Rainer Maria Rilke mindennap elment egy koldusasszony mellett.

A nő némán és látszólag egykedvűen üldögélt egy kerítés szélén. Ha kapott némi aprópénzt, gyorsan a kabátja zsebébe süllyesztette. Az adományokat sohasem köszönte meg. Rá sem nézett az adakozókra. A koldulás eleven példaképeként a kerítés tövében, megadva magát a sorsának.
Egy napon aztán Rilke is megállt az asszony mellett, s a kinyújtott tenyerébe - egy rózsát tett. Ekkor olyasmi történt, ami még sohasem: a kéregető felnézett, megragadta a költő kezét, és megcsókolta. Azután elment, a rózsájával együtt.
Másnap nem találták őt a megszokott helyen. Másnap és harmadnap, sőt az egész héten elmaradt. A költőt csodákozva kérdezte barátja az adomány aggasztó hatásáról. Rilke így felelt: "Az embernek a szívét kell adnia, nem a kezét." A barátját azonban nem csak ez a kérdés feszélyezte. "Miből fog élni ez a koldus, ha senki sem ad neki pénzt?" Rilke azt válaszolta: "A rózsából."
Miből él az ember? - Bizony, nem csak a pénzből. Szükségünk van időre és mások rokonszenvének a jelére: egy barátságos gesztusra, egy kézszorításra - egy szál rózsára.

Rólam mondták

Egy folyamatos belső feszültséget éreztem...nagyon sok kérdésem volt, amire...

Gábi - Corporate Coaching

Több mint egy évtizedet töltöttem azzal, hogy minél függetlenebb legyek a...

Pazár Kinga - Iránytű vezetőknek
további rólam mondták »


Gyakori kérdések

további gyakori kérdések »